0 79 819 819 / 0 22 819 819

Informații importante pentru cetățenii UE/ EEA și elvețieni care călătoresc în Marea Britanie după Brexit!

Informații importante pentru cetățenii UE/ EEA și elvețieni care călătoresc în Marea Britanie după Brexit!

Începând de pe 31 decembrie 2020, ora 23:00 (ora Regatului Unit), libera circulație a persoanelor nu se va mai aplica în Regatul Unit.

În consecință, de la 1 ianuarie 2021 se aplică următoarele măsuri:

• Cetățenii UE/SEE și cetățenii elvețieni trebuie să aibă un permis sau o autorizație de intrare în țară.
• Cetățenii UE/SEE și cetățenii elvețieni care călătoresc în Regatul Unit pentru muncă sau pentru studii de o perioadă mai lungă de 6 luni au nevoie de o autorizație de intrare adecvată. Cei care erau rezidenți în Regatul Unit înainte de sfârșitul liberei circulații au dreptul de a solicita acest statut în conformitate cu sistemul UE de înregistrare (EUSS).
• Pentru toate celelalte vizite cu durata de până la 6 luni nu este necesară nicio viză sau autorizație de intrare.
• Cărțile de identitate naționale ale cetățenilor UE/SEE și ale cetățenilor elvețieni vor rămâne valabile pentru toți pasagerii care călătoresc în Regatul Unit până la 1 octombrie 2021.
• De pe 31 decembrie 2020, ora 23:00 (ora Regatului Unit), toți cetățenii din afara UE/SEE sau din afara Elveției, care sunt membri de familie ai cetățenilor UE/SEE sau ai cetățenilor elvețieni, trebuie să aibă o autorizație de intrare sau un permis de familie eliberat de Regatul Unit pentru a se alătura sau pentru a însoți membrul familiei din UE/SEE sau din Elveția în Regatul Unit.
• Cetățenii din afara UE/SEE/Elveției, care sunt membri de familie ai cetățenilor din UE/SEE/Elveția, trebuie să aibă viză pentru toate vizitele cu o durată de până la 6 luni.
• Membrii de familie din afara UE/SEE sau din afara Elveției stabiliți deja în Regatul Unit vor primi un permis de ședere biometric din Regatul Unit (BRP). În cazul în care un membru al familiei și-a pierdut permisul de ședere biometric în afara Regatului Unit sau în cazul în care a părăsit Regatul Unit în timp ce cererea EUSS era încă în curs, trebuie să solicite un permis EUSS de călătorie, care va fi valabil timp de 6 luni.
• Cetățenii irlandezi pot continua să călătorească și să locuiască în Regatul Unit așa cum au făcut până acum și nu necesită autorizație de intrare.
• Regatul Unit continuă să accepte aceleași vize și permise de ședere UE/SEE și elvețiene în formatul comun de tip D, ca documente de scutire în scopul tranzitării Regatului Unit fără viză, ca până acum. Aceasta include actele emise pentru Republica Irlanda.

Deoarece reglementările se schimbă mereu, vă recomandăm să verificați întotdeauna condițiile de călătorie de pe site-urile oficiale ale autorităților și aeroporturilor, înainte de a călători, și să vă asigurați că sunteți la curent cu cele mai recente informații. Este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați că sunteți eligibil(ă) să intrați în țara respectivă înainte de a cumpăra biletul de călătorie – prin finalizarea unei rezervări, recunoașteți și acceptați potențialele consecințe.